Kali ini kami ingin berkongsi resepi cheese tart gebu yang mudah dan senang. Resepi ini juga yang kami gunakan untuk jualan harian kami sekitar Kota Kinabalu, Sabah.
Resepi Cheese Tart Gebu.
Resepi tart shell.
130g butter/margerin30g minyak jagung
290g tepung gandum
1tspn esen vanila
1biji telur
50g gula
Campurkan smua bahan dan bakar dalam acuan tart selama 20-25min dengan suhu 160-170'c *
Pastikan anda membentuk shell tart anda dengan sekata. Jika terlalu nipis, shell tart akan rapuh dan mudah pecah.
*mengikut kesesuaian oven masing-masing.
Resepi cream cheese filling.
250g cream cheese50g whipping cream
50g gula
1biji telur
1tbsp jus lemon
1-Campurkan semua bahan hingga sebati dengan menggunakan blender. Anda juga boleh mencampur perasa lain ke dalam adunan cheese ataupun hias mengikut kreativiti masing-masing. Apa yang paling popular adalah meletakkan topping seperti coklat nutella atau marshmallow.
2-Bakar 5-10min dalam suhu oven 170'c
3-Siap!
Menurut pengalaman kami, adalah lebih baik untuk menikmati cheese tart ini dalam tempoh beberapa jam setelah ia siap. Lebih dari 6 jam, shell tart mungkin akan rapuh. Namun semua ini bergantung juga kepada jenis cream cheese yang anda gunakan. Terbaik kami rasakan adalah cream cheese Philadelphia.
Semoga resepi cheese tart gebu yang mudah dan senang ini bermanfaat untuk anda. Selamat mencuba!
*kami akan mengemaskini resepi ini dimasa akan datang.
Comments
Post a Comment